Ondernemingsraad en WAB (Wetgeving Arbeidsmarkt in Balans)
Kort geleden heeft de ministerraad een aantal plannen bekend gemaakt voor het (opnieuw) wijzigen van het ontslagrecht. Het doel hierbij is (net als bij de laatste wetswijzigingen Werk en Zekerheid) om het aantrekkelijker te maken dat werkgevers mensen in vaste dienst nemen door het ontslag makkelijker en goedkoper te maken.
De voorstellen WAB voor vast dienstverband
- het mogen combineren van meerdere ‘kleinere’ redenen voor ontslag i.p.v. één duidelijke hoofdreden bij een ontslag aanvraag.
Momenteel moeten werkgevers één duidelijke reden vermelden op een ontslagaanvraag. In de voorstellen mogen werkgevers meerdere redenen met elkaar gaan combineren, de zogenaamde cumulatiegrond wordt als negende grond toegevoegd.
- proeftijd bij vaste aanstelling wordt verruimd van 2 maanden naar 5 maanden.
Door deze verruiming hoopt men dat werkgevers makkelijker een vast dienstverband durven aan te bieden.
- bij langere dienstverbanden wordt de transitievergoeding (bij ontslag) nog verder verlaagd.
Dit wordt voor iedereen een derde maandsalaris per gewerkt jaar.
- werkgevers gaan minder WW premie betalen voor vaste medewerkers dan bij tijdelijke aanstellingen.
De voorstellen WAB voor tijdelijke contracten
- ontslagvergoeding niet pas na twee jaar
In het voorstel begint de opbouw van recht op een transitievergoeding bij de eerste werkdag, dit geldt dan dus zowel voor vaste contracten (ook tijdens proeftijd) én voor tijdelijke contracten.
- tijdelijke contracten weer van 2 jaar naar 3 jaar
Dit is een terugkeer naar hoe het was drie jaar geleden. Dit was een duidelijke wens van werkgeverszijde om deze periode terug te willen hebben van 2 naar 3 jaar (er wordt zelfs al gesproken over ’tijdelijke’ contracten van vijf jaar).
- onderbreking tijdelijke contracten (draaideurconstructie) weer van 6 naar 3 maanden
Ook dit is een terugkeer naar hoe het was: het wordt weer een stuk makkelijker om mensen jaren aaneen alleen maar tijdelijke contracten van totaal 3 jaar aan te bieden, met een korte onderbreking van 3 maanden per 3 jaar. Overigens is het voorstel om dat alleen toe te staan per CAO én moet het gaan om terugkerende seizoensgebonden arbeid.
De voorstellen WAB voor payrollers en oproepkrachten
- mensen die op payrolbasis werken krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als mensen met een vergelijkbaar vast dienstverband
Nu krijgen mensen na 6 maanden pas recht op dezelfde vergoedingen (de zg. primaire arbeidsvoorwaarden) voor het werk als mensen met vast diensverband. Vaak hebben payrollers dat nu ook al. Alleen de zg. secundaire arbeidsvoorwaarden hebben zij vaak niet, niet helemaal duidelijk is of de minister hier ook op doelt.
- volgens de voorstellen moeten oproepkrachten minimaal 4 dagen vooraf te horen krijgen of zij aan het werk moeten
Nu is het zo dat oproepkrachten een dag vooraf te horen kunnen krijgen dat zij opgeroepen worden, dat wordt straks dan 4 dagen, echter mag dit aantal dagen in een CAO weer worden terug gebracht naar 1 dag. In de voostellen staat ook dat indien een oproep binnen 4 dagen vóór aanvang komt te vervallen, de medewerker wel recht houdt op loon.
Alle voorstellen zullen het komende jaar onderwerp van onderzoek en bespreking zijn. De verwachting is dat hierover eind 2019 meer duidelijkheid komt.