Ontwikkelingen werkgelegenheid
Het gaat goed met onze economie:
- de verwachtte economische groei van 1,8 % wordt waarschijnlijk 2,8% in 2018 en 2,2 % in 2019
- het consumentenvertrouwen is in jaren niet zo hoog geweest als nu
- het UWV voorspelt dat er de komende 2 jaar 318.000 banen bij komen, wat leidt tot een record van 10,5 miljoen banen in 2019.
Te lezen valt dat werkgevers zich grote zorgen maken over de krapte op de arbeidsmarkt en vanuit mijn praktijk hoor ik dat sommige bedrijven grote moeite hebben om goed opgeleid of gekwalificeerd personeel te vinden, met name zijn er bedrijven die behoefte hebben aan ervaren monteurs. Vorige week was ook in het nieuws te lezen dat de vacatures in ziekenhuizen zijn verdubbeld sinds vorig jaar en dat deze zijn opgelopen tot 2200. Er moeten al operaties worden geschrapt, waardoor de wachtlijsten langer worden.
Ontwikkelingen arbeidscontracten
We weten dat het aantal ZZP-ers de laatste jaren enorm is gegroeid. Tegelijkertijd merk ik in mijn praktijk dat er bij bedrijven steeds meer gebruik wordt gemaakt van tijdelijke aanstellingen. Dit gebeurt dan met als reden dat het bedrijf moet kunnen inspelen op fluctuaties in de markt (kortere tijd minder werk), zodat er geen dure ontslagregelingen betaald hoeven te worden. Met de wet Werk en Zekerheid (2015) is deze ontslagvergoeding omgedoopt in transitievergoeding (klinkt vriendelijker) maar wel enorm veel lager geworden. Tegelijkertijd werd flexibel iets minder flexibel door:
- pauze tussen maximale tijd tijdelijke contracten van 3 naar 6 maanden
- maximum termijn keten van 3 naar 2 jaar
Dit alles met de hoop dat werkgevers meer mensen in vaste dienst zouden gaan nemen, echter dit gebeurde niet en op dit moment wordt in een nieuwe wet (WAB) allerlei wijzigingen in flexibele contracten weer terug gedraaid en blijft per saldo vooral het afschaffen van de kantonrechtervergoeding bij ontslag over: het ontslaan van medewerkers is veel goedkoper geworden.
Rol ondernemingsraad
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op een regeling op het gebied van aanstellingsbeleid. Het is goed om als ondernemingsraad te vragen naar het percentage vaste contracten t.o.v. flexibele contracten en dan vervolgens af te spreken dat als deze verhouding buiten een af te spreken bandbreedte komt, hierop eerst een instemming verkregen moet worden.
Bespreek welk percentage flexibele schil nodig is om fluctuaties in de markt te kunnen opvangen en laat het daar dan ook bij! Voordelen van vaste krachten zijn:
- langere binding geeft meer betrokkenheid
- minder werk en kosten voor HR of P&O om steeds mensen te zoeken en aan te nemen
- meer ervaren medewerkers, terwijl tijdelijke krachten vaak extra aandacht vragen van de vaste krachten
- langer profijt van investeringen in opleiding en ontwikkeling van medewerkers
- meer rechtszekerheid voor vaste medewerkers én meer kans op hypotheek en eigen huis
De groei van het aantal flexibele krachten bij bedrijven verziekt de arbeidsverhoudingen tot op het bot!