Ondernemingsraden en de eerste maand van 2019
De eerste paar dagen van 2019 in Nederland
De eerste paar dagen na de jaarwisseling, gingen de berichten vooral weer over alles wat er niet goed ging:
- een vonkenregen en brandjes in Scheveningen
- containers en troep die aanspoelden op onze eilanden
- meerdere dodelijke ongelukken met vuurwerk
Terwijl er gelukkig ook aandacht was voor een paar positieve/leuke dingen:
- Nederlanders lagen korter in het ziekenhuis dan andere Europeanen
- De grootste pensioenfondsen stopten met beleggen in tabak en kernwapens
- Michel van Gerwen werd wereldkampioen darten
Wat was/is belangrijk voor ondernemingsraden
In het nieuws waren er verschillende berichten te vinden over:
- loonstijgingen
In 2018 zijn de CAO lonen gemiddeld met 2,1 % gestegen, de hoogste stijging sinds 2009. Echter zijn sinds 2009 de kosten voor levensonderhoud ook flink gestegen en zijn de lonen maar mondjesmaat mee gegroeid, hetgeen betekent dat mensen er feitelijk op achteruit zijn gegaan sinds 2009. Zelfs premier Rutte vindt al langere tijd, dat de lonen harder moeten stijgen om de economische groei er in te houden en dat het FNV inzet op 5% loonsverhoging in 2019 is dus zeer begrijpelijk en verantwoord. - loonstrookjes
Er verandert het nodige in de loonstrookjes in januari 2019, hetgeen vooral een gevolg is van de wijzigingen in ons belastingstelsel vanaf dit jaar.
Wat is van belang geweest in januari 2019
Een aantal onderwerpen waarover in januari is geschreven die interessant kunnen zijn voor ondernemingsraden zijn:
- het aantal meldingen over datalekken is verdubbeld in 2018 ten opzichte van 2017 (wordt er veel meer gelekt of is het bewustzijn hieromtrent vergroot?)
OR: ga na hoe het bij jullie geregeld is? - meerdere artikelen over de werking van de regels uit de AVG (Algemene Verordening Gegevensverwerking)
OR: is bij jullie bedrijf nieuwe regelgeving ontstaan sinds de invoering AVG? Wil je precies weten of jullie voldoen? Neem eventueel contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens. - De SER (Sociaal Economische Raad) vindt dat er meer autochtonen in de leiding en top van het Nederlandse bedrijfsleven moeten komen. Het zijn nu vooral witte mannen.
OR: de ondernemingsraad kan voorstellen doen ten aanzien van het aannamebeleid als hij wijzigingen wil in de personeelssamenstelling - Intimidatie en bedreigingen komen veel voor in de zorg
OR: inventariseer bij medewerkers wat er gebeurt en ga in overleg of deze situaties voorkomen kunnen worden en zo niet: welke opvang is er geregeld en wat kun je nog meer doen? - Pesten en plagen komt nog veel te vaak voor (1 op de 50 krijgt ermee te maken)
OR: bespreek mogelijkheden van grotere bewustwording door bv. bespreekbaar maken in werkoverleg, kijk of de OR samen met HR of P&O een actieplan kan ontwikkelen - Veel werknemers ervaren een stijgende werkdruk
OR: bespreek hoe dit bij jullie onderzocht kan worden, (bv. als onderdeel van de RI&E) en vervolgens hoe deze (verhoging van) werkdruk vermeden of ongedaan gemaakt kan worden.