Wat is een RI&E ?
De afkorting RI&E staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. Het is een onderzoek naar alle mogelijk risico’s die verbonden zijn aan het werk. Volgens de voorschriften over een RI&E moeten daar in ieder geval de volgende zaken in worden opgenomen:
Inventarisatie van alle risico’s én van de al genomen maatregelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn (tegenwoordig vaak benoemd als PSA (Psycho Sociale Arbeidsbelasting).
- Daarnaast ook specifieke aandacht voor bijzondere groepen van werknemers zoals bv. gedeeltelijk arbeidsgeschikten, zwangeren, jongeren, ouderen, enz.).
- De evaluatie van de risico’s die aan de gevaren zijn verbonden.
- De prioritering van de risico’s.
- De vaststelling welke maatregelen genomen zullen worden oftewel het plan van aanpak
Rol ondernemingsraad bij de risico inventarisatie
Een RI&E wordt in de praktijk vaak gemaakt door een zg. kerndeskundige of een Arbodienst, terwijl in principe de RI&E alleen door hen getoetst moet worden op uitvoering en compleetheid. Vaak is een RI&E afkomstig uit de Arbocatalogus van de desbetreffende branche. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de wijze waarop de RI&E tot stand komt. Daarbij kan de ondernemingsraad kijken naar:
Wie voert de RI&E uit: alleen extern deskundigen of samen met werknemers (OR-leden). Een argument voor externen is dat “vreemde ogen dwingen” en de RI&E door ‘deskundigen’ wordt uitgevoerd, een argument om daar meer eigen mensen bij te betrekken is dat het waarschijnlijk de kosten drukt, terwijl het bewustzijn van mogelijke risico’s bij het werk wordt vergroot.
- Kosten van de RI&E
- Welke deelonderzoeken moeten daarna nog worden uitgevoerd en wanneer
- Mogelijke deelonderzoeken zijn: geluid, trillingen, lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen, biologische agentia, kunstmatige optische straling, machineveiligheid, persoonlijke beschermingsmiddelen, voorkoming risico’s zware ongevallen, explosieveiligheid, beeldschermwerk, bijzondere groepen.
Rol ondernemingsraad bij de risico evaluatie
De ondernemingsraad kan een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van de risico’s, de zg. evaluatie, hierbij wordt gekeken naar:
- Aard/ernst ; oftewel hoe ernstig is het mogelijke gevolg van dit risico
- Omvang; hoeveel medewerkers worden er, hoeveel tijd, per dag aan dit risico bloot gesteld
- Waarschijnlijkheid; hoe groot is de kans dat dit risico zich ook daadwerkelijk voordoet
- Mogelijke overschrijding van wettelijke normen (MAC-waarden of NEN-normen)
Bij de beoordeling van de eerste drie factoren is het belangrijk dat er interne medewerkers of OR-leden bij betrokken zijn. Immers weten zij hoogstwaarschijnlijk het beste welke omstandigheden zich met regelmaat voordoen én wat dan de mogelijke gevolgen zijn. Vaak weten medewerkers dit veel beter dan externe ‘deskundigen’.
Volgende keer: OR en plan van aanpak RI&E